Jazz en improvisatie

De cursus Jazz en improvisatie is bedoeld voor gevorderde instrumentalisten die de basistechniek van het bespelen van het betreffende instrument reeds beheersen op een redelijk niveau.

Bij Pianoles Drechtsteden kun je terecht voor het leren improviseren. Jazz, pop, fusion, latin maar ook bij componeren en arrangeren kun je de theorie van het improviseren gebruiken.

In de Van Dale staat bij improvisatie: het spontaan creëren of bedenken van concepten. Vaak wordt er dan ook gezegd: “Een beetje meespelen op gehoor”. Echter zit er wel degelijk een theorie achter improvisatie. Deze theorie geldt niet alleen voor pianisten maar is bruikbaar voor iedereen die een muziekinstrument bespeelt. Pianisten, toetsenisten, gitaristen, bassisten, trompettisten of saxofonisten.

Door te weten wat er theoretisch gebeurt in een muziekstuk kun je beginnen met improviseren. Vaak vinden we het moeilijk om iets te verzinnen op een muziekstuk dat we al kunnen spelen. Waarom is dat moeilijk? Het antwoord is vaak simpel… we kunnen de noten spelen maar we hebben geen idee wat we nou eigenlijk aan het doen zijn. Door inzicht te krijgen in harmonieën, intervallen en toonladders leer je als een pro soleren op je favoriete muziek!

Wat ga je leren? 

  • Hoe zitten toonladders in elkaar en hoe pas je ze toe op je akkoorden.
  • Intervallen, solfege en gehoortraining
  • Akkoordenleer
  • Harmonieën en akkoordprogressies
  • Componeren en arrangeren
  • Uitvoering en voordracht in de praktijk

Duur van de cursus: 5 x 60 minuten
Benodigdheden: Reader jazz theorie, iPad of andere tablet (optioneel)
Kosten: € 300,-

Pianoles Drechtsteden is aangesloten bij het CRKBO.

CRKBO geregistreerd

Meld je aan:

Hoe heb je ons gevonden?

Het copyright van alle lesmaterialen ligt bij Pianoles Drechtsteden. Ik verklaar dat ik de lesmaterialen alleen voor eigen gebruik zal inzetten. Tevens ga ik hierbij akkoord met de algemene voorwaarden.

N.B. Omdat ieder individu anders is, andere wensen heeft en andere motivatie heeft bieden wij alle trainingen en cursussen aan in blokken van een uur en werken wij met contracten van 60 minuten. Op deze manier ben je ten alle tijden vrij om de cursus naar eigen behoefte aan te vullen.