Veelgestelde vragen

Wij krijgen regelmatig vragen over onze pianoschool, lessen en instrumenten. Hieronder staan de meest gestelde vragen opgesomd. Staat je vraag er niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met pianoles?

Normaal gesproken beginnen kinderen vanaf een jaar of 7 met pianoles. Echter bevestigen uitzonderingen de regel. Sommige kinderen kruipen al op hele jonge leeftijd achter de piano. Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden.

Ik kan geen noten lezen, is dit een probleem?

Noten lezen is zeker niet het belangrijkste van pianospelen. Ons gehoor is minstens zo belangrijk. Sommige mensen vinden het fijn om van bladmuziek te spelen, anderen spelen liever op gehoor. Wat voor jou het beste werkt komen we snel genoeg achter. Laat je niet afschrikken door noten lezen. Met de mogelijkheden van tegenwoordig leer je binnen 1 les noten lezen. Niet moeilijk, hartstikke leuk en uiteindelijk best handig!

Mijn kind wil beginnen met pianoles, wat moet ik kopen?

Vaak horen wij de opmerking: “Eerst maar eens kijken of hij/zij het leuk vindt.”
Natuurlijk valt of staat dit met het plezier dat een instrument je kan geven. Omdat de omgeving vaak niet “gestoord” wil worden wordt er vaak gekozen voor een digitale piano. Dit is een perfect alternatief voor een akoestische piano. Een voordelig instrument lijkt in eerste instantie een prima oplossing maar vaak zitten er toch een paar addertjes onder het gras. Al snel zul je merken dat deze instrumenten bepaalde leuke opties missen. Dit zijn natuurlijk net de opties die het extra leuk maken. Daarnaast houden wij ook altijd een slag om de arm. Stel dat je toch na een aantal maanden of jaren tot de conclusie komt dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de piano, een goedkope piano met weinig opties raak je aan de straatstenen niet meer kwijt. Marktplaats staat er vol mee. Als je een mooie digitale piano hebt staan en je geeft in je kennissenkring (of bij ons 😉 ) aan dat je de piano wilt verkopen, dan zul je merken dat de piano in no-time wordt verkocht omdat dit “buitenkansjes” zijn. Deze piano’s komen namelijk zelden op de markt. Waarom niet? Omdat met deze piano’s pianospelen veel te leuk is, van stoppen is geen spraken meer!

Geven jullie ook keyboardles?

Jazeker! Het uitgangspunt van Pianoles Drechtsteden is het geven van pianoles. Echter behoort keyboardles zeker tot de mogelijkheden. Wel zullen wij dit op een “piano-achtige” manier doen. We zien namelijk vaak dat mensen al 10 jaar keyboard spelen waarbij de rechter hand als een speer over het klavier beweegt en de linkerhand nog steeds een zeer onderontwikkeld 1-vinger systeem toepast. Dit is erg jammer en niet nodig. Wel zullen wij altijd naar de mogelijkheden kijken. Mocht het bijvoorbeeld door omstandigheden niet mogelijk zijn om 10 vingers te gebruiken, dan kan een keyboard een fantastische oplossing zijn!

Ik heb nog geen piano, kan ik toch beginnen met pianoles?

Ja! Je kunt zeker beginnen met pianoles! Natuurlijk helpt het als je thuis een piano of keyboard hebt staan maar is dit niet het geval, laat je er dan niet van weerhouden. Heel veel oefeningen kun je doen met je telefoon of tablet. Mocht je echt de smaak te pakken krijgen dan weten wij de weg naar diverse pianoleveranciers waar je zelfs een piano kunt huren!

Verzorgen jullie ook les aan huis?

Ja! Pianoles Drechtsteden verzorgt pianoles aan huis binnen de Drechtsteden. Wel komen hier dan wat reiskosten bij. Woon je nu buiten dit gebied en wil je toch graag pianoles? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden. Waar een wil is, is een weg!  

Kan ik leren pianospelen met YouTube?
Youtube kan je zeker helpen bij het leren spelen van liedjes. echter word je niet gecorrigeerd op het moment dat je iets verkeerd doet. Dit is jammer want op deze manier kom je niet snel verder. We hebben een artikel hierover geschreven op onze LinkedIn pagina en is te lezen via onderstaande link.
https://www.linkedin.com/posts/sander-tournier-2b11371a_op-mijn-bericht-dat-ik-pianoles-geef-krijg-activity-6792559217749323776-gMn2
Ik heb het erg druk, moet ik elke dag studeren?
Natuurlijk is het fijn als je elke dag even kunt spelen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Wat is er nou fijner dan even ontspannen achter de piano? Al is het maar 5 minuutjes. Echter speel je piano omdat je het leuk vindt en het mag geen “moetje” worden. Lukt het een keer niet om te studeren dan is hier vast een goede reden voor. Iets dat je wellicht wel kunt trainen is het gehoor. Heel veel leuke oefeningen kun je doen terwijl je in de auto naar de radio luistert.
Wat voor piano moeten wij kopen?
Vroeger was de vraag: “Wat zijn de mogelijkheden?” Tegenwoordig is de vraag: “Wat wil je?”
Vrijwel alles is mogelijk tegenwoordig maar alle waar naar z’n geld. Wat voor jou het beste instrument is kun je het beste overleggen met een docent van Pianoles Drechtsteden.
Wat is de prijs van een goede lespiano?

Tegenwoordig kun je voor niet al te veel geld een hele leuke piano aanschaffen of huren. Na je eerste lessen kun je samen met Pianoles Drechtsteden bespreken wat de beste optie is. Dit hangt vanzelfsprekend van je eigen wensen af en de mogelijkheden die je wilt gaan gebruiken. Dit is per individu verschilend. Laat je daarom goed adviseren. Bijkomend voordeel is dat Pianoles Drechtsteden een onafhankelijke partij is welke je een deskundig advies kan geven.

Is het verstandig om en piano op Marktplaats te kopen?

Of je nu 500,- of 5000,- uitgeeft, het is beide veel geld. Een piano kopen op Marktplaats is niet verstandig als je geen kennis van zaken hebt. “Mijn buurman speelt een aardig deuntje, hij gaat vast wel even mee!” horen we dan. Pianotechniek is een vak apart. Ook al speel je piano, al heb je conservatorium gedaan, dit wil nog niet zeggen dat je weet hoe een piano of vleugel in elkaar zit. Op het moment dat je een piano hebt gekocht voor een mooi prijsje op Marktplaats en de pianostemmer komt voor het eerst, dan is het vreselijk om te horen dat bijvoorbeeld het stemblok is gescheurd en dat de piano niet meer gestemd kan worden. Daarnaast is het, met name voor kinderen, erg belangrijk voor de ontwikkeling van de spieren dat we op een goed afgeregeld en werkend klavier leren spelen. Een akoestisch instrument is niet goedkoop maar is wel redelijk waardevast. In sommige gevallen is het dus verstandiger om een digitale piano aan te schaffen. Voor 1000,- kun je een akoestisch barrel kopen of een goede digitale piano. Heb je wat meer budget te besteden of wil je gewoon graag een mooie akoestische piano in de woonkamer, informeer dan bij een pianowinkel waarbij je goede service en garantie krijgt. Overigens kun je tegenwoordig zelfs op een akoestische piano met een koptelefoon spelen!

Morgen al starten?

Meld je vandaag nog aan voor de eerste kennismakingsles.

Dáárom Pianoles Drechtsteden

}

Lessen in je eigen studietempo

Docent met meer dan 30 jaar ervaring

Altijd privéles, dus maximale aandacht

Professionele en prettige leslocatie

Speel op de nieuwste instrumenten